maandag 19 maart 2012

Kansarmoede op de werkvloer

De meest opvallende kansarmen leven in een abjecte armoede: daklozen, thuislozen, vluchtelingen, etc. Ook een deel van de zogenaamde generatiearmen vallen op door zowel uiterlijke tekenen van armoede als door hun gedrag. En alhoewel generatiearmen geassocieerd worden met de autochtone bevolking, moeten we vast stellen dat armoede steeds meer ‘gekleurd’ wordt.

Maar naast die bijna 19de eeuwse versie van armoede zijn er ‘moderne’ vormen van armoede die minder zichtbaar is, maar daarom niet minder schrijnend. En omdat de wereld ondertussen complexer is, draait het niet langer om materiële armoede of een tekort aan inkomen. We kunnen beter spreken over kansarmoede, met alle gelaagdheid die daar uit voortvloeit.

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt vind je een kluwen van verschillende groepen ‘arme’ mensen, en verschillende dimensies van kansarmoede bij die mensen.  Zowel de generatiearmen, de nieuwkomers en migranten, de zogenaamde nieuwe kansarmen  drummen zich een weg naar werk, uitkering, interimarbeid, informele economie of erger… En dan is er nog het precariaat die net aan de andere kant van de kloof op de rand leeft!

Het zijn ook welbepaalde sectoren die te maken krijgen met die groepen kansarmen. Want horeca, bouw, logistiek, poetsdiensten en sommige teelten hebben nu eenmaal jobs die voldoende ‘generiek’ zijn om er een waaier van mensen in te werk te stellen. Anderzijds is het moeilijk om met de arbied veel meerwaarde te creëren, ook al zijn de lonen nog zo laag. En dat laatste is meteen ook het probleem, zowel om mensen te vinden als ze te houden.

Daarom is het goed om te bekijken hoe werkgevers beter kunnen omgaan met kanarmoede op de werkvloer. Zowel in de fase van werving, onthaal als retentie kunnen we nuttige tips geven hoe een werkgever in zijn beleid kan rekening houden met kansarmoede, met alle diversiteit van verschijningsvormen vandien. Meteen een oproep om diversiteitsplannen te ontwikkelen waarin dit geïntegreerd is, en niet ad hoc een beetje hulpverlener te spelen voor werknemers die het moeilijk hebben.

In de komende maanden gaan we werken aan een instrument ter introductie van zo’n beleid voor personeelsverantwoordelijken en KMO ondernemers….

Geen opmerkingen: