zondag 13 april 2008

Wat moet anders: bis

Naast voeding is wonen een groot en zelfs groots thema in mijn leven. Ik woon dan ook in een bijzonder pand: een negentiende eeuws nachtasiel voor arme vrouwen. Verkocht door de pastoor aan de toenmalige huuder, namelijk ondergetekende.
Nog steeds in de fase van saneren en structureel herstellen, is het huis een werf-waarin-we-leven. Vanwege de oppervlakte voor een kerngezin van twee - moeder en zoon - verhoogt het mijn ecologische voetafdruk. Maar het huis wordt ook gebruikt als gastenverblijf voor twee Europese vrijwilligers die voor Friends of the Earth Vlaanderen en Brussel telkens een jaar werken, en ik werk vanuit een kantoor aan de straatkant.
Mochten de banken willen meewerken, zit er veel meer rendement in dit gebouw: de zolder als lage energie appartement, de kelder als aardeschip/vertel- en inleefruimte, de badkamer ontdubbelen in de hoogte,...
Toen ik een lening vroeg bij de bank, was meteen de vraag of ik dat alleen zou dragen. Natuurlijk werd het dan een stuk duurder. Waarop ik de bal terug kaatste: leveren jullie soms ook een lening mét een lief, misschien? Zodat ik minder rente moet betalen en - wie weet- er een klusjesman bij heb.