vrijdag 18 maart 2011

Orakelen over energie…

Kerncentrales bijbouwen is niet nodig, wereldwijd leveren ze ‘slechts’ 2% van de energie en ze zijn hoog risicodragend. De fossiele brandstoffen zijn eindig in hun economische explotatiemogelijkheden (peak oil), maar blijven aanwezig in de aarde maar dan bijna niet te ontginnen en het is ook te risicovol.
We gaan dus naar een ander energieregime moeten gaan. Daar kan je jezelf op voorbereiden op het niveau van jouw eigen energiebehoefte (direct energieverbruik). Maar je kan ook ingrijpen op jouw indirect energieverbruik door ‘energie – arme’ producten te kopen (plaatselijk, seizoen, onbewerkt, etc.). Indien velen dat doen heeft dat wel degelijk effect op ‘de markt’ en op de producenten. Daarnaast zal in Vlaanderen de desindustrialisatie nog toenemen en wordt een deel van het hoogspanningsnet ‘achterhaald’. En anderzijds zullen de decentrale productie en consumptie van stroom nog toenemen, het liefst volledig via een (semi) laagspanningsnet.

Wereldwijd zullen oorlogen uitbreken omtrent drinkwater, voedsel én primaire energiebronnen. Dat zal de wereldmarkt voor deze ‘commodities’ destabiliseren. En ook wel bepaalde bevolkingsgroepen dessimineren. Wij zullen intra-europees (wat voor die dingen de beste schaal is) moeten autonomie opbouwen rond drinkwater, voedsel en primaire energiebronnen. In de nieuwe energiemix zullen zowel (plaatselijke) fossiele brandstoffen zitten (maar zonder steenkool om milieuredenen) als hernieuwbare energie. Als je dan naar het potentiële aanbod kijkt, is er bijna niets dat ons tegenhoud om die omslag te maken, tenzij… het kapitaal en de regelgeving! Aan de vraag zijde, zullen de energie intensieve sectoren zich sowieso verplaatsen naar regio’s met dense populatie (kost van arbeid daalt bij overaanbod en consumptiecapaciteit zal toenemen in die regio) én die regio’s met grondstoffen. Er zijn weinig EU regio’s die daarvoor in aanmerking komen. En dus zal de intra-europese energiebehoefte dalen indien we verder inzetten op post industriële, dematerialiseerde en energiearme economische activiteiten. Wat ook logisch is als je kijkt naar de voornaamste productiefactoren waarover de europese zone beschikt. Dus kerncentrales zijn een overbodige zaak, en de pieken kunnen opgevangen worden door de efficiënte gascentrales en door WKK.

Simpel, niet? De beperking van het menselijk denken en de diepmenselijke weerstanden tegen verandering zijn de grootste vijanden van oplossingen. Einstein wist ‘het is niet met het denken dat problemen veroorzaakt dat men problemen oplost’.

Beantwoorden