woensdag 26 maart 2008

OPERO

Opero betekent "ik werk" en is de naam van een project dat we opzetten omtrent het zoeken naar talent en competenties bij kansarme jongeren die de zorg verlaten.
In vacature was te lezen dat er 232.000 mensen een rva vergoeding krijgen zonder beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt, waarvan het overgrote deel 50-plussers overigens.
De werkgevers en de HR-wereld reageren verkrampt op de uitdaging om in dit "bezinksel van de arbeidsmarkt" te graven naar talenten en competenties bij mensen-met-een-hoek-af.
Ik schreeuw het al drie jaar van de daken: er is een "residu" van 100.000 Belgen die nooit meer plaatsbaar zijn in de reguliere arbeidsmarkt.
Er zijn 95.000 vacatures die niet ingevuld geraken, las ik in Vacature.
In de Zevende Dag, enkele jaren terug, hield ik ten opzichte van Vandelanotte al een pleidooi voor een inventaris van alle beschikbare competenties bij mensen, inclusief die zonder papieren.
Mensen zijn niet oneindig aanpasbaar. Dus moeten we functies en de bijhorende takenpakketten herdenken in functie van aanwezige competenties en niet altijd omgekeerd de competenties zoeken voor de functies.
We moeten weg van een aanwervingsbeleid dat er op gericht is de HR-risico's te vermijden naar een management van talent én de HR-risico's die eraan verbonden zijn.
Opero wil de brug vormen tussen een specifiek deel van de aanbodzijde en geëngageerd deel van de vraagzijde. In oktober 2008 zullen ze elkaar ontmoeten op een evenement. Wie zal daar zijn?

dinsdag 25 maart 2008

Wat moet anders: bio?

Ik vond gisteren een door mezelf geschreven lijstje met als titel "wat moet anders?"
Het aantal maaltijden per dag, de manier waarop ik eet en wat ik eet, bijvoorbeeld, moet anders.
Ik mag dan al een bio-vegetariër zijn, dat is zeker geen garantie voor gezondheid. Je kan immers elke dag bio-frieten met bio-mayo eten, daar veel biobier of bio-wijn bij drinken. Daarvan krijg je dan een bio-lever en ga je lekker bio-dood.
Bio is immers een - voor mens en milieu- gezonde productiewijze, géén gegarandeerd gezonde consumptiewijze.
En wat de voedingwaarde betreft: in alle verse voeding zit meer dan genoeg voedingswaarde mits een juiste verwerking en goede mix en dosering van ingrediënten. Bio is dus niet gezonder qua aanwezige voedingswaarde maar gezonder qua afwezige residu's.
En zelfs de groene opperhoofden krijgen dit niet gezegd in een voor iedereen begrijpbare one-liner.