zaterdag 3 maart 2012

De Demos en het Plebs.

Ik las ergens: “Populisme heeft andere oorzaken (dan stemplicht). Veel kiezers zijn gefrustreerd en bij gebrek aan politiek en historisch inzicht zijn zij bereid rattenvangers een kans te geven”. Bij gebrek aan politiek inzicht?  Alsof je van de meerderheid van de bevolking ' politiek inzicht' mag verwachten?

Dat is pas elitair! Het vertrekt vanuit een soort verlichtingsdenken' , wat voor gevolg heeft dat er minder 'mensgeworden' mensen en 'betere, meer mensgeworden mensen' zijn. Nietsche is niet veraf. Zoals ik al eerder schreef.

Neen, ik pleit voor meer en beter populisme (cfr. David van Reybroeck) enerzijds en een 'empowerment' van individuen anderzijds. Concreet houdt dit in dat we een eenvoudig , simpel links discours nodig hebben dat het volk aanspreekt (electoralisme en politieke marketing).
Maar ook meer actief burgerschap bij het 'plebs'. Plebs staat hier tegenover demos. Demos is het volk dat deelneemt aan de democratie en zich 'burgers’ mag noemen. Het plebs is het volk dat niet aan de democratie deelneemt maar wel aan het maatschappelijk verkeer. De slaven namen aan geen van beide deel, omdat ze er niet werden toegelaten. De 2% van de bevolking die dakloos, thuisloos en/of ‘illegaal’ zijn de hedendaagse versie van slaven. 

Ik pleit er voor om meer plebeƫrs te laten oefenen in burgerschap , niet verplicht maar hen daartoe te verleiden door middel van een welgebrepen eigenbelang. Omdat dit tijd en geld kost, moet dus eerst via electorale weg het middenveld, die dit moet doen, verkocht worden aan het electoraat. Maar omdat datzelfde middenveld de connectie met het plebs amper kan maken, schaft het volk via het stemhokje zijn eigen emancipatiorische instrumenten af.
Behoren tot de demos levert niet alleen status op, maar brengt heel wat plichten en verantwoordelijkheden met zich mee.

Democratie is maar zo sterk als zijn zwakste schakel, namelijk dat deel van de bevolking waar niet langer vormen van democratische relaties voorkomen. Omdat het brood en spelen gehalte, dat burgerschap grotendeels zou vervangen,  doorgeschoten is en ecologisch niet langer vol te houden is, blijven velen verweesd achter met een 'leegte' die veel angst, woede en machteloosheid genereert...

En dat reageert het volk af op… het volk. Hoe langer we wachten met een alternatief te bieden waarin mensen zich kunnen herkennen en zich erkent weten, hoe meer de distopie om zich heen grijpt. Mijn mentaal beeld verplaatst zich van de les Oud Grieks naar Mad Max. Ik doe er alles aan om aan dat scenario niet te moeten deelnemen…