maandag 21 februari 2011

Opnieuw op pad…

Ecobitch is back on track!  Er is een nieuwe cvba vso geboren! Een cvba vso, wat is dat  nu weer?

Als we naar een nieuwe, ecologische economie willen, dan kunnen we daar beter maar zelf mee beginnen. Zo klonk het op de voorstelling van Tim Jackson’s boek ‘welvaart zonder groei’, een tijdje terug in Antwerpen. Het was de voorzitter van Ecopower die het, groene,  publiek provoceerde niet langer naar ondernemers te kijken als ‘potentiële zakkenvullers en materialisten’ maar zelf ook deel te nemen aan die nieuwe economie die er moet komen. Door bijvoorbeeld deel te nemen aan het kapitaal van nieuwe coöperaties.

Zo gezegd, zo gedaan!  De Natuurfrituur cvba vso werd opgericht met twee doelen:
1. laagdrempelige promotie voor duurzame voeding. Dus een normaal, goed gekende voedingscategorie vertalen in een duurzame versie. Het hippe en haalbare van duurzame consumptie aanbieden;
Dat doen we door de mobiele frituur De Natuurfrituur die ook nog eens het biogarantie label heeft en vegetarisch is.

2. het ‘vso’ gedeelte slaat op de sociale doelstelling. We stellen mensen te werk met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Daarnaast moeten we ook economisch duurzaam zijn, dat wil zeggen blijven bestaan, financieel gezond zijn , en niemand uitbuiten of overmatig belasten met risico’s (zoals personeel of leveranciers).

Daarbij valt het op dat de meest geëngageerde verenigingen die De Natuurfrituur vragen om te komen, heel vaak de kosten willen ‘afwentelen’. Dat is heel erg onduurzame reflex. Als ik dat toelaat, moet ik zelf ook ‘afwentelen’ op anderen, en onderaan de keten is het dan onvermijdelijk dat uitbuiting ontstaat.

Dus tonen we wat de kosten zijn, en indien we ze niet aanrekenen, is dat ook duidelijk op de factuur. Het niet aanrekenen van een kost is immers een gift van De Natuurfrituur aan de klant, de vereniging.

Nu hebben veel verenigingen weinig centen. Het is dus een natuurlijke reflex om zoveel mogelijk uitgaven te vermijden. Maar ik nodig iedereen uit om daar creatiever mee om te gaan. Want voor sommige kosten kan ook een derde betaler gevonden worden, of de vaste kosten kunnen verrekend worden in de verkoopprijs, voor zover de betalingsbereidheid er is. En die wordt vaak verkeerd ingeschat.

We hebben dus nog een hele weg af te leggen. Maar ik ben blij dat ik één van velen ben die het pad proberen te effenen….