Telkens opnieuw lees ik de vox populi, onder andere via Facebook. En alhoewel het me zodanig fascineert dat ik het niet kan nalaten te lezen en te schrijven via dat kanaal, besef ik heel goed hoe beperkt en ook wel beperkend dat kan zijn.
Een tijdje terug zag ik hoe Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams parlement en ook NVA’er, geld doneert aan een Boedhistische gemeenschap ergens in BelgIë. Eerst vond ik het beetje vreemd, maar dan zag ik hoe ook deze mens meer dimensies heeft dan een publiek imago laat uitschijnen. En voor mij was de kous af. Maar toen ik een lange lijst van commentaren vond op een post over dit fait divers, kon ik niet nalaten te reageren. Die reactie leest als volgt:
De achterdocht waarmee een stukje informatie wordt bejegend, duidt wat mij betreft op hevige gevoelens van 'tekort gedaan worden door het leven' . En dus moet er een externe vijand gevonden worden, iemand die de belichaming vormt van die ene inhoud waar men tegen is. Kunnen jullie nu echt niet voorbij het anekdotische kijken?
Er is iemand die zegt dat hij teveel verdient, en toont hoe hij geld schenkt. Je kan voor of tegen schenken zijn, voor of tegen het doel waaraan hij schenkt, voor of tegen die persoon en voor of tegen zijn beroep en het daarmee gepaard gaan inkomen. Allemaal anekdotiek!
Wat is de echte betekenis van dit stukje informatie. Met welk mens- en wereldbeeld bekijk jij die informatie? En welk mens- en wereldbeeld wordt met die informatie 'gepromoot'? En wat is het verschil tussen die twee? Een rabiate houding jegens een of ander fenomeen duidt vaak op een 'afrekening' met één van de thema's uit het eigen leven of duidt op beperkte denkkaders waardoor de complexiteit van het leven onbegrijpelijk blijft. Dat is geen verwijt aan deze of gene, maar een vaststelling waaruit we lessen moeten trekken. Want het rabiate, diepgewortelde, irrationele en emotionele van de denkschema’s ondermijnen het democratisch gehalte van democratie en bepalen het irrationele stemgedrag, met alle wanverhoudingen vandien... En dat zullen we voelen in het najaar.
1 opmerking:
De link naar deze blog staat nu ook op de Lets-Gent blog!
Een reactie posten